Föreläsare 2019

Amanda Karlsson
har sina rötter i Vimmerby och ligger bakom true-crime-podden Mordpodden tillsammans med Linnéa Bohlin. Amanda besöker festivalen för att berätta om hur de lyckades förvandla ett skolprojekt till en poddsuccé. Hon håller även en workshop under festivalen om hur man gör en pod.

Ann-Charlotte Ekensten
debuterade som författare 2014 och dryga 40 böcker senare arbetar hon som författare och skrivpedagog på heltid. Hon skriver både skönlitteratur och faktaböcker på lättläst svenska för barn, unga och vuxna.

Ashraf Bagheri
är journalist, författare, redaktör och förläggare från Teheran, Iran. Till följd av sitt ställningstagande i samhällsfrågor och aktiva engagemang i främjandet av kvinnors och barns rättigheter har hon varit föremål för censur och upprepade trakasserier från de Iranska myndigheterna. I maj 2018 välkomnade Uppsala kommun Bagheri som den femte i raden av förföljda författare.

Anna Samuelsson
är uppvuxen på landsbygden utanför Åtvidaberg. Hon beskriver sig som en jämlikhetskämpe som genom barnböcker vill bidra till en bättre framtid och är aktuell med sin första barnbok om mens, "Liv Livmoder får mens".

Carina Gabrielsson Edling
är redaktör, översättare och konstnärlig konsult. Carina har arbetat i förlagsbranschen i över 25 år.

Cecilia Davidsson
är författare och lärare i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet i Växjö. Novellen är hennes favoritgenre, men hon skriver även barnböcker och lättlästa böcker.

Cina Friedner
är uppvuxen Jönköping men bor i Stockholm sen många år. Hon har arbetat som översättare och redaktör. Så himla taskigt är hennes debut 2019.

Elias och Agnes Våhlund
står tillsammans bakom bokserien Handbok för superhjältar. 2018 tilldelades de priset Årets barndeckare för Handbok för Superhjältar Del 2 och 3.

Emelie Schepp
är kriminalförfattare och debuterade år 2013 med romanen Märkta för livet och har sedan dess gett ut ytterligare tre böcker i en kriminalserie som utspelar sig i Norrköping. Hon har flera gånger tilldelats priset Årets deckarförfattare i kategorin Läsarnas pris (Crimetime Specsavers Award).

Emil Haskett
är författare och lärare i kreativt skrivande på Vimmerby folkhögskola.

Erik Uddenberg
är utbildad journalist men sedan 1996 verksam som dramatiker. Han har arbetat för Unga Klara men även för andra teatrar.

Eva Selin
är bibliotekarie med biblioterapeutisk inriktning gentemot barn och unga. Jobbar nu som lektör, skribent och föreläsare. Aktuell med boken Läsklubb pågår!

Fredrik Loberg
är frilansjournalist sedan 2013. Har gett ut böckerna Samhällsbyggarna (2018), Älskade Abbas (2009) och Håkan Juholt – Utmanaren (2012).

Helena Broms
är bibliotekarie med biblioterapeutisk inriktning, har jobbat över 25 år med bl a bokcirkelverksamhet. Jobbar nu som bibliotekskonsulent i Jämtland/ Härjedalen. Föreläser och undervisar i det biblioterapeutiska arbetssättet bl a på Ersta Sköndal högskola.

Isa Schöier
är dramatiker och skrivpedagog. Hon har bland annat undervisat på Biskops Arnös dramatiklinje, på teaterhögskolan, för AF-kultur i Stockholm, på Marieborg och ÅSA folkhögskola samt för Riksteatern.

Jakob Wegelius
är en mångsidig barnboksskapare som både skriver, illustrerar och formger sina berättelser. Han debuterade 1994 och hans böcker har översatts till många språk.

Joke Guns
är barnboksförfattare, skrivcoach och översättare. Sedan 2018 driver hon SmåBUS, en festival och konferens  om barn- och ungdomslitteratur. På sin gård i Småland driver hon och hennes familj också ett skrivar- och illustrationsresidens dit belgiska författare kommer för att få inspiration i Astrid Lindgrens anda.

Kajsa Bäckius
är bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet med ansvar för IT och bibliotekssystem. Hon sitter också med i redaktionen för barnämnesord. Tidigare har Kajsa arbetat på folkbibliotek, bland annat som barnbibliotekarie i Järfälla. Kajsa har föreläst vid tidigare Bokprovningar om bland annat dystopiernas form och innehåll, normer och inkludering och senast om barn- och ungdomsboksutgivningen i siffror 1992–2017.

Karin Hansson
är nationell koordinator för de svenska fristäderna inom nätverket ICORN, International Cities of Refuge Network.

Maha Nasser
är journalist från Yemen. Hon är för närvarande fristadsförfattare i Växjö kommun inom ramen för nätverket ICORN, International Cities of Refuge Network.

Margaretha Ullström
är ordförande för svenska sektionen av International Board of Books for Young People (IBBY).

Marit Törnqvist
debuterade 1989 som illustratör av Astrid Lindgrens När Bäckhultarn for till stan. Just nu är hon aktuell med Alla ska sova, en poetisk bildberättelse för alla åldrar och som bygger på en vaggvisa av Astrid Lindgren.

Mark Levengood
artist och författare.

Martin Widmark
är född 1961 och bor i södra Stockholm. Som barnboksförfattare är han framför allt känd för bokserien LasseMajas Detektivbyrå. Martin Widmark har även ett starkt intresse för att föra ut svensk barnlitteratur i utlandet såväl som att föra in barnböcker från andra länder till Sverige.

Mia Österlund
är docent i litteraturvetenskap vid Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi. Hennes forskning rör bilderböcker och ungdomsromaner ur olika teoretiska perspektiv och hon har särskilt intresserat sig för genus, normkritik och flickforskning. Hon är ledare för barnlitteraturprojektet KOTI – Konkurrerande tidsordningar vid Svenska litteratursällskapet i Finland och innehar en rad jury- och fonduppdrag.

Mårten Melin
har gett ut över sjuttio barn- och ungdomsböcker sedan debuten 2003, bland annat Spöksystrar-serien och romanen Isdrottningen. Han skriver även poesi för barn

Nahide Arabadji
är verksamhetsutvecklare på Det fria ordets hus, Växjö kommun. Hon är utbildad lärare och även verksam som poet.

Nina Lekander
är författare, journalist och översättare, delvis boende på Öland. Hennes senaste bok är Trosbekännelser, en humoristisk och delvis självbiografisk, delvis essäistisk roman om att möta stor kärlek på begravning och blixtsnabbt erfara en helt ny syn på och upplevelse av sex.

Olle Widhe
är docent i litteraturvetenskap med didaktik vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet. Han arbetar för närvarande på ett projekt som behandlar framväxten av barnets perspektiv och föreställningen om barns rättigheter i nordisk barnboksutgivning. I sin litteraturdidaktiska forskning har han närmat sig frågan om kroppens och sinnlighetens betydelse för läsutvecklande arbete i grundskolan.

Sofia Hedman
debuterade med bilderboken Bälon seglar 1997 på Eriksson & Lindgren förlag. Sedan dess har hon skrivit ett stort antal barn- och ungdomsböcker. Den senaste är den poetiska bilderboken Den långa resan. Till vardags är Sofia Hedman journalist på Barometern. Hon var i många år bosatt på Öland, men har nu flyttat till fastlandet, söder om Kalmar. Sofia undervisar även på Linnéuniversitetets utbildningar i kreativt skrivande.

Susanna Lönnqvist
är bibliotekarie och författare och har gått kursen Att skriva barnlitteratur på Linnéuniversitetet. Susanna debuterade som barnboksförfattare 2017. Pilbergens skugga är hennes fjärde bok.

Therese Ahlsmark
kända simmaren Therese Alshammar debuterar som författare med boken "Aysa i Simhallen". I boken flyter fakta och fantasi samman i en inspirerande berättelse om lek, vattenvana och simkunnighet. Boken är illustrerad av Jonas Burman.

Tove Folkesson
är författare och uppvuxen i Kalmar. Hon romandebuterade 2014 med kollektivromanen Kalmars jägarinnor och har därefter bland annat gett ut romanerna Sund och Ölandssången.

Åsa Storck
har skrivit drygt 60 lättlästa böcker för barn, unga och vuxna. Bor i Jönköping och arbetar som bibliotekschef i Vaggeryd. Nästan allt jag håller på med i livet handlar alltså om böcker, bibliotek och berättelser. Och det finns berättelser för alla, både att läsa och skriva, det gäller bara att hitta dem!

Meg Nömgård
är verksamhetschef för Sagobygden och muntlig berättare.

Fojo, Medieinstitutet

Berättarministeriet

Unga Klara

Läslandet/Läsfrämjarinstitutet

Svenska PEN

Sagomuseet Ljungby/Berättarnätet Kronoberg
Sagomuseet i Ljungby är Sveriges enda museum som sätter fokus på den muntliga berättartraditionen och framförallt de Småländska sagorna och sägnerna, en tradition och ett kulturarv som just Astrid var väl bevandrad med och som påverkat hennes författarskap. Sagobygden, som Sagomuseet är en del av, blev i november 2018 upptagna på Unescos register över goda metodiska exempel på hur man kan arbeta med immateriellt kulturarv, i Sagobygdens fall, den muntliga berättartraditionen. Förutom Sagobygden finns ytterligare 19 platser i världen upptagna på registret, dock är Sagobygden med sitt Sagomuseum det enda som fokusera just på det muntliga berättandet.

Rebecka Fredriksson

Sandra Sjöblom

Christina Holzer

Gudrid Hansen

Ylva Lee Lindell

 
   
     

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår