Föreläsare 2020/2021

Betlehem Isaak
I sin bok ”Mitt liv utan dig” skriver Betlehem om en ung familj som splittras, om krig och hur det påverkar framtida generationer. Men det är också Betlehems egen historia om sin far Dawit Isaak, som fängslades i Eritrea 2001 utan rättegång, något som fött hennes engagemang för eritreanska rättigheter. Hon studerar Freds-och konfliktvetenskap i Lund och är krönikör.
21-22 oktober 2020

Gina Dirawi
Gina har en gedigen karriär som komiker, programledare och skådespelare, nu beträder hon ny mark som författare. Med sin roman ”Paradiset ligger under mamma fötter” gör hon det med besked, det är en rapp, oförlåtlig och bländande debut, en bok som fyller ett tomrum och som hon själv säger att hon velat läsa när hon växte upp.
28-29 april 2021


Ebba Hyltmark
2018 debuterade Ebba som sjuttonåring med den hyllade ungdomsboken ”Alla suger och det är ingens fel”och året efter kom uppföljaren ”Jag kan nästan känna solen”. Hon är en genuin röst och har ett blomstrande författarskap, med sin unika fördel att kunna skriva har att skriva för ungdomar i egenskap av att vara ung själv. 

   

Maria Arnadottir
Maria är skådespelare, berättare och regissör som är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö.  Hon har de senaste åren arbetad med en trilogi berättarföreställningar, där hon står ensam på scenen och utan scenografi eller andra hjälpmedel, skickligt väver ihop teater och berättarkonst.
22 oktober 2020

Martin Hellström
Martin är universitetslektor och forskare på Linnéuniversitet, där han undervisar och forskar kring barns läsning och läsförståelse. 2015 publicerade han boken "Pippi på scen. Astrid Lindgren och teatern", och efter det fortsätter han att studera Lindgrens sagospel.

Mats Rhodin
Mats är fil. dr i filmvetenskap och anställd på Kungliga biblioteket, med forskningsintressen som filmteori, intermedialitet och mediehistoria. I en av hans senare artiklar behandlar han Astrid Lindgren och medierna, (”Att sprida stoftet för alla vindar: Astrid Lindgren, filmen och mediernas mångfald.”) 
24 februari 2021

Suzanne Osten
Som en av Sveriges mest inflytelserika och hyllade regissörer sedan slutet på 60-talet, är Suzanne en av pionjärerna inom utvecklingen av teater för barn och unga. Hon är framförallt förknippad med Barn- och ungdoms-teatern Unga Klara, som hon var med och startade 1975 och var konstnärlig ledare för fram till 2014.  
28 maj 2021

Sara Lövestam
Sara har gåvan att göra det svenska språket levande, lättillgängligt och spännande. Hon har skrivit flertalet böcker om grammatik och har väckt mångas språkintresse, för att inte tala om hennes romaner som väcker stor läslust. Hon arbetar som författare och föreläsare, och är utbildad lärare och språkvetare.
27 januari 2021


Tove Folkesson
Efter trilogin som inleds med ”Kalmars jägarinnor”, hade Sveriges litteraturhimmel fått en ny stjärna i form av Tove Folkesson, och med släppet av ”Hennes ord: värk I-III” (2019) befästes detta epitet. Hon är förutom författare, sångerska och låtskrivare och sedan slutet på 2019 är hon en av Kalmar Läns regionförfattare tillsammans med Ami Andersson.
9 december 2020

Ami Andersson
Ami är författare, frilansjournalist och skrivpedagog med en fil. kand. i litteraturkunskap, som studerat kreativt skrivande på högskolenivå. Med andra ord är hon en riktigt tung aktör inom det skrivna ordet. Med olika perspektiv; som att skriva för barn, journalistik och vad skrivande faktiskt innebär för ens mående.
9 december 2020

Salikonstipendiet
Salikonstipendiet (tidigare Astrid Lindgrens Världs stipendium) delas ut av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Stipendiaten utses av Astrid Lindgrens Världs programråd. Stipendiesumman är 30 000 kronor. Salikonstipendiet har fått sitt namn från ordet Salikon, som är det hemliga namnet på en magisk rosenbuske i Astrid Lindgrens berättelse ”Allrakäraste syster”. 
Utdelningen av priset framflyttad till 2021


Svenska barnboksinstitutets Bokprovning
Återigen har Vimmerby Berättar äran att vara ett stopp på Bokprovningsturnén. Genom föreläsningar och analyser delges det gångna årets barn- och ungdoms-boksutgivning, syftet är att se till hela utgivningen och dess bredd. Svenska barnboksinstitutet är en icke vinstdrivande och enskild stiftelse, vilket betyder att de håller sig objektiva och inte värderar kvaliteten av utgivningen.
22 oktober 2020

Sofia Gydemo
Sofia är bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet och ansvarar för insamlingen av barn- och ungdomsböcker och sitter med i redaktionen för barnämnesord. Hon har tidigare suttit i juryn för Augustpriset, arbetat med urval för Barnbokskatalogen, skrivit för New Swedish Books för Kulturrådet och arbetat som projektledare för Bokjuryn.
22 oktober 2020

Kajsa Bäckius
Kajsa är bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet med ansvar för IT och bibliotekssystem, och sitter med i redaktionen för barnämnesord. Hon har föreläst vid tidigare Bokprovningar om bland annat dystopiernas form och innehåll. I år föreläser hon gemensamt med Sofia Gydemo med följande föreläsningar; Vad hände i utgivningen 2019? Statistik, teman och analyser. Plast, queer och cheerleading: Hur ämnesord speglar utgivningen 2019.
22 oktober 2020

Lydia Wistisen
Lydia är forskare vid Stockholms universitet.
2017 utkom hennes uppmärksammade
avhandling Gångtunneln. Urbana erfarenheter i svensk ungdomslitteratur 1890–2010. Hon är en del av redaktionen för Norska barnboksinstitutets tidskrift Barnelitterært Forskningstidsskrift och recenserar ungdomslitteratur för Dagens Nyheter samt sitter i Kulturrådets barn- och ungdomslitteraturgrupp.
22 oktober 2020

Malin Alkestrand
Malin är forskare och biträdande lektor vid Linné-universitetet. 2016 kom hennes uppmärksammade avhandling Magiska möjligheter: Harry Potter, Artemis Fowl och Cirkeln i skolans värdegrundsarbete. Nu arbetar hon bl.a. med en konferens om flickböcker Conceptions of Girlhood Now and Then: ’Girls’ Literature’ and Beyond” vid Linnéuniversitetet hösten 2020.
22 oktober 2020

Mårten Melin
Mårten är en mångfacetterad författare och poet, med en stor barn- och ungdomsutgivning bakom sig, han är också utbildad bibliotekarie. Förutom att skriva böcker gör han mycket uppskattade författarbesök i skolor och är lärare på skrivarkurser för barn och ungdomar.
20-21 oktober 2020

Katja Roselli
Katja tillträdde som verksamhetschef på Filmbyn Småland i maj, hon är även författare och spansklärare i grunden och har bl.a gett ut ett flertal läroböcker i spanska. Hon när ett stort kulturintresse och i synnerhet brinner hon för att främja kulturarbetet på gles- och landsbygden, sin nytillträdda post i Mariannelund ser hon som ett drömjobb!

Lena Sundgren Brorsson
Utvecklare litteratur och Serier, Region Skåne

Hanna Sahlberg
Hanna är journalist och kommentator för Ekots räkning när det gäller frågor som rör Kina, Japan och Koreahalvön. Hon var Sveriges Radios korrespondent i Kina fram till 2019.
25 november 2020
  

Göran Sommardal
Göran är poet, kritiker, radioproducent och översättare från kinesiska. Han har doktorerat i sinologi vid Stockholms universitet, på en avhandling om klassisk kinesisk poetik.
  
25 november 2020

Mona Sahlin
Under fyra decennier ägnade sig Mona Sahlin åt politken. 25 september släpptes hennes memoarer Makt - Lös. I boken får vi följa henne från hennes sista vecka som partiledare 2011 fram till idag.
2 december 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   
     

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår